Baharat
Yükleniyor...
Alt Kategoriler
Markalar
Nitelikler
Fiyat Aralıkları
-
Listeleme
Baharat
Baharat
Baharat
Türk mutfağında ve Türk kültüründe son derece önemli bir yere sahip olan baharat çeşitleri, geçmişten günümüze her dönem sık sık tercih edilir. Oldukça kaliteli şekilde üretilerek insanlara ulaştırılan ürünler, yemeklere farklı bir lezzet katar.
Baharatların üretiminde; değişik bitkilerin kök, yaprak, tohum, çekirdek, kabuk, meyve ve çiçek gibi kısımların tamamı veya bir bölümü parçalanarak kurutulur. Sonrasında öğütülmesi neticesinde elde edilen; gıdalara renk, lezzet ve koku veren bileşikler veya bu karışımlarının tamamına baharat ismi verilir.
Az miktarda dahi tüketilecek gıdaların içine girince aroma ve lezzet katan ürün türlerinin içerisinde alkoloidler ve eterik yağlar bulunur. Bundan dolayı da ürünler bakterisit bir etkiye sahiptir. Baharatın tarihi, bundan yıllar öncesinde ilk defa ateşle gıda pişirilen döneme kadar dayanır.
Arkeologlar ortalama MÖ. 5000 yıllarında insanlar tarafından tüketilen gıdalara hem tat, hem de koku vermesi için aromatik bitkiler keşfedildiğini ve kullanıldığını bildirirler. Ürünlerin kullanım şekli ilk dönemlerde et ürünlerinin bozulmasını önlemek ve tüketilen gıdaların kötü kokmasına engel olmak için olmuştur.
Günümüzde de gelişme gösteren teknoloji sayesinde tüketilecek olan taze gıdaların korunması amacıyla çok sayıda teknik kullanılır. Bu sebeple günümüzde bu ürünlerin koruma amacıyla kullanılması eski zamanlara göre biraz sınırlandırmıştır.
Baharat denildiğinde insanların aklına farklı farklı seçenekler gelir. Limon tuzu karabiber, kimyon, pul biber ya da kekik en sık tüketilen seçeneklerin başında yer alır. Bütün seçenekleri ayrıntılı olarak inceleyebilirsiniz.
Baharatların üretiminde; değişik bitkilerin kök, yaprak, tohum, çekirdek, kabuk, meyve ve çiçek gibi kısımların tamamı veya bir bölümü parçalanarak kurutulur. Sonrasında öğütülmesi neticesinde elde edilen; gıdalara renk, lezzet ve koku veren bileşikler veya bu karışımlarının tamamına baharat ismi verilir.
Az miktarda dahi tüketilecek gıdaların içine girince aroma ve lezzet katan ürün türlerinin içerisinde alkoloidler ve eterik yağlar bulunur. Bundan dolayı da ürünler bakterisit bir etkiye sahiptir. Baharatın tarihi, bundan yıllar öncesinde ilk defa ateşle gıda pişirilen döneme kadar dayanır.
Arkeologlar ortalama MÖ. 5000 yıllarında insanlar tarafından tüketilen gıdalara hem tat, hem de koku vermesi için aromatik bitkiler keşfedildiğini ve kullanıldığını bildirirler. Ürünlerin kullanım şekli ilk dönemlerde et ürünlerinin bozulmasını önlemek ve tüketilen gıdaların kötü kokmasına engel olmak için olmuştur.
Günümüzde de gelişme gösteren teknoloji sayesinde tüketilecek olan taze gıdaların korunması amacıyla çok sayıda teknik kullanılır. Bu sebeple günümüzde bu ürünlerin koruma amacıyla kullanılması eski zamanlara göre biraz sınırlandırmıştır.
Baharat denildiğinde insanların aklına farklı farklı seçenekler gelir. Limon tuzu karabiber, kimyon, pul biber ya da kekik en sık tüketilen seçeneklerin başında yer alır. Bütün seçenekleri ayrıntılı olarak inceleyebilirsiniz.
Yemeklere Lezzet Katan Baharat Çeşitleri Nelerdir?
Hem lezzet, hem de hoş kokularıyla sofralarda bambaşka bir yeri olan baharat seçenekleri, barındırdıkları antioksidanlar sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirebilir. Aynı zamanda pek çok hastalığın da sağlığa karşı olumsuz yönlü etkilerine engel olduğu bilinir. Ürün isimlerinin listesini yazmak için sayfalar yeterli olmaz ancak mutfaklarda yaygın olarak kullanılan çeşitler kısaca şöyledir;
Köri baharatı; Özellikle Asya ülkelerinde sıklıkla kullanılır. Köri aslında bir karışım olarak bilinir. İçinde zerdeçal ve demirhindi gibi çok sayıda değişik ürün vardır. Genel olarak tavuk yemeklerinde tercih edilir.
Köfte baharatı; Kimyon, acı toz kırmızı biber, kişniş, tatlı toz kırmızı biber, kekik, yenibahar, karabiber, soğan, tarçın, sarımsak, kuru maydanoz ve zencefilden oluşan bir karışım olarak bilinir. Köfte yapımı sırasında rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Nane; Nane bitkisinin içerisinde yer alan uçucu yağ son derece değerlidir. Gaz giderici, serinletici, uyarıcı ve antioksidan etkileri bulunur.
Kekik; İçeriğinde bulunan tonik ve antiseptik ve tonik özelliklerinden dolayı bağışıklık sistemini fazlasıyla desteklediği bilinir. Özellikle akciğer zarı iltihabında ve bronşitte büyük etki sağlayabilir.
Tarçın; Özellikle insülin hormonlarının üzerindeki etkileri ile kan şekerini dengeye sokabilir.
Karabiber; Spazm giderici, diüretik, ateş düşürücü ve antioksidan gibi özelliklere sahiptir. Ayrıca afrodizyak etkileri vardır.
Limon tuzu; Limon tuzu, yiyeceklerin taze kalması için üretilen bir asittir. Kimyasal yolla elde edilir. Hem renksiz hem de kristal görünümlü bir yapıdadır.
Köri baharatı; Özellikle Asya ülkelerinde sıklıkla kullanılır. Köri aslında bir karışım olarak bilinir. İçinde zerdeçal ve demirhindi gibi çok sayıda değişik ürün vardır. Genel olarak tavuk yemeklerinde tercih edilir.
Köfte baharatı; Kimyon, acı toz kırmızı biber, kişniş, tatlı toz kırmızı biber, kekik, yenibahar, karabiber, soğan, tarçın, sarımsak, kuru maydanoz ve zencefilden oluşan bir karışım olarak bilinir. Köfte yapımı sırasında rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Nane; Nane bitkisinin içerisinde yer alan uçucu yağ son derece değerlidir. Gaz giderici, serinletici, uyarıcı ve antioksidan etkileri bulunur.
Kekik; İçeriğinde bulunan tonik ve antiseptik ve tonik özelliklerinden dolayı bağışıklık sistemini fazlasıyla desteklediği bilinir. Özellikle akciğer zarı iltihabında ve bronşitte büyük etki sağlayabilir.
Tarçın; Özellikle insülin hormonlarının üzerindeki etkileri ile kan şekerini dengeye sokabilir.
Karabiber; Spazm giderici, diüretik, ateş düşürücü ve antioksidan gibi özelliklere sahiptir. Ayrıca afrodizyak etkileri vardır.
Limon tuzu; Limon tuzu, yiyeceklerin taze kalması için üretilen bir asittir. Kimyasal yolla elde edilir. Hem renksiz hem de kristal görünümlü bir yapıdadır.
Baharatların Faydaları Nelerdir?
Baharatın tarihçesi ile alakalı olarak bilinen gerçeklerden biri ürünlerin insanlık tarihinin başlangıcındaki döneme kadar uzandığı şeklindedir. İlk kullanan ülke ise uzak doğu olarak kabul edilir. Avrupa ülkelerine o dönemler Hindistan'dan gelmiştir. İlk dönemlerde genel olarak ilaç yapımında kullanılmıştır.
O zamanlar en pahalı çeşidinin Hint karabiberi olarak bilinir. Dünya genelinde ürünleri en sık kullanan ülke Hindistan, Türkiye genelinde ise Güneydoğu Anadolu bölgesidir.
Yemeklerin lezzetini daha fazla arttırmak amacıyla kullanılan bu ürünler, aynı zamanda sağlığa da son derece faydalı etkileri vardır.
Son dönemlerde yapılan araştırmaların büyük bir kısmı da bunu gösterir. Bu nedenle her geçen gün ürünlere duyulan ilgi oranında artış meydana gelir. Ancak tüketim sırasında doz oranını iyi ayarlamak gerekir. Ürünlerin faydaları ile ilgili genel bir bilgilendirme yapmak gerekirse;
-Metabolizmayı büyük oranda hızlandırabilirler.
-Sindirim sistemini düzenli bir hale getirebilirler.
-Pek çok ürünün iştah kesici bir özelliği vardır. Bu özelliğinden dolayı kilo kontrolü sırasında kullanılırlar.
-Kan yağ oranını azaltabilir.
-Kalorileri yoktur. Bu sayede rahat bir şekilde tüketilebilir.
-Kalp sağlığı üzerinde son derece olumlu etkileri vardır.
-Gaz ve hazımsızlık gibi sindirim şikayetlerini büyük oranda azaltabilirler.
-Bağışıklık sistemini fazlasıyla güçlendirirler.
O zamanlar en pahalı çeşidinin Hint karabiberi olarak bilinir. Dünya genelinde ürünleri en sık kullanan ülke Hindistan, Türkiye genelinde ise Güneydoğu Anadolu bölgesidir.
Yemeklerin lezzetini daha fazla arttırmak amacıyla kullanılan bu ürünler, aynı zamanda sağlığa da son derece faydalı etkileri vardır.
Son dönemlerde yapılan araştırmaların büyük bir kısmı da bunu gösterir. Bu nedenle her geçen gün ürünlere duyulan ilgi oranında artış meydana gelir. Ancak tüketim sırasında doz oranını iyi ayarlamak gerekir. Ürünlerin faydaları ile ilgili genel bir bilgilendirme yapmak gerekirse;
-Metabolizmayı büyük oranda hızlandırabilirler.
-Sindirim sistemini düzenli bir hale getirebilirler.
-Pek çok ürünün iştah kesici bir özelliği vardır. Bu özelliğinden dolayı kilo kontrolü sırasında kullanılırlar.
-Kan yağ oranını azaltabilir.
-Kalorileri yoktur. Bu sayede rahat bir şekilde tüketilebilir.
-Kalp sağlığı üzerinde son derece olumlu etkileri vardır.
-Gaz ve hazımsızlık gibi sindirim şikayetlerini büyük oranda azaltabilirler.
-Bağışıklık sistemini fazlasıyla güçlendirirler.
Seğmen Baharatların Alım Aşamaları ve Baharat Fiyatları
Ürünleri satın alacağınız zaman dikkat etmeniz gereken bazı ufak tefek noktalar vardır. Günümüzde pek çok sahte baharat seçeneği vardır. Bu sebeple de satın alma aşamasında birtakım noktalara büyük oranda dikkat etmeniz gerekir.
Seçim aşamasında dikkate alınması gereken en önemli nokta ürünlerin tazeliğidir. Hem renk, hem de kokuyu kontrol edip ürünlerin taze olup olmadığını kolayca anlamanız mümkündür. Bununla birlikte gerçekten güven duyduğunuz markaların ürünlerini tercih etmeniz sizin için en doğrusu olur.
Baharat fiyatları da alım sürecinde kişilerin fazlasıyla merak ettiği noktalar arasında yer alır. Seğmen baharat fiyatları, ürünlere göre farklılık gösterir. Baharatlar arasında çoğu zaman fiyat farklılıkları bulunur. Bu gayet normal bir durumdur. Aynı zamanda gramaj oranı ve buna benzer diğer detayların da fiyatlar üzerinde doğrudan etkili olduğu bilinir.
Türkiye’nin dört bir köşesinden toplanarak öğütülmüş olan baharatlar, sofralara lezzet katar. Hem büyük, hem küçük herkesin severek tüketmiş olduğu birbirinden değişik baharatlar, fiyat aralıklarıyla da kişilerin beğenisini kazanır.
Değişik gramaj oranlarına sahip paket seçenekleri arasında ihtiyaçlarınıza göre seçim kolay bir şekilde yapabilirsiniz. Acı biber gibi son dönemlerin ve bundan önceki dönemlerin popüler ürün seçeneklerini de rahatlıkla bulabilirsiniz. Bütün ürünleri detaylı bir şekilde inceledikten sonra seçimlerinizi yapabilirsiniz. Seğmen baharat çeşitlerini pet baharat ve poşet baharat kategorilerinde inceleyebilirsiniz.
Seçim aşamasında dikkate alınması gereken en önemli nokta ürünlerin tazeliğidir. Hem renk, hem de kokuyu kontrol edip ürünlerin taze olup olmadığını kolayca anlamanız mümkündür. Bununla birlikte gerçekten güven duyduğunuz markaların ürünlerini tercih etmeniz sizin için en doğrusu olur.
Baharat fiyatları da alım sürecinde kişilerin fazlasıyla merak ettiği noktalar arasında yer alır. Seğmen baharat fiyatları, ürünlere göre farklılık gösterir. Baharatlar arasında çoğu zaman fiyat farklılıkları bulunur. Bu gayet normal bir durumdur. Aynı zamanda gramaj oranı ve buna benzer diğer detayların da fiyatlar üzerinde doğrudan etkili olduğu bilinir.
Türkiye’nin dört bir köşesinden toplanarak öğütülmüş olan baharatlar, sofralara lezzet katar. Hem büyük, hem küçük herkesin severek tüketmiş olduğu birbirinden değişik baharatlar, fiyat aralıklarıyla da kişilerin beğenisini kazanır.
Değişik gramaj oranlarına sahip paket seçenekleri arasında ihtiyaçlarınıza göre seçim kolay bir şekilde yapabilirsiniz. Acı biber gibi son dönemlerin ve bundan önceki dönemlerin popüler ürün seçeneklerini de rahatlıkla bulabilirsiniz. Bütün ürünleri detaylı bir şekilde inceledikten sonra seçimlerinizi yapabilirsiniz. Seğmen baharat çeşitlerini pet baharat ve poşet baharat kategorilerinde inceleyebilirsiniz.