İlk Siparişine Özel %10 İndirim

Çam Balı Nedir? Yararları Nelerdir?

 

Çam balı, çiçek balından farklı olarak Basra böceğinin salgısından elde edilmektedir. Salgı balları arasında tercih edilen ve en çok tüketilen bal çeşitlerinden biridir.

Çam ağaçlarında bulunan aromatik lezzetler, Basra böceğinin salgısı ile birleştiğinde ortaya eşsiz bir lezzet şöleni çıkmaktadır. Arılar yalnızca çiçeklerden bal elde etmezler. Kızılçam ağaçlarından beslenen bu böceklerden üretilen bala, çam balı denmesinin sebebi ise Basra böceğinin besin kaynağının çam olmasıdır. 

Muğla ve Akdeniz kıyı bölgelerinde üretilmekte olan bu bal kızılçamlarda yaşayan Basra isimli bir böceğin bitki özü salgısından elde edilmektedir.

Ham bal olarak da bilinen çam balı herhangi bir işlemden geçmeden doğal hali ile tüketiciye ulaşmaktadır. Kızılçam ağaçlarının yanı sıra Ladin ve Göknar ve Sedir ağaçlarından da bal elde edilmektedir. Ülkemizin %60’ı Kızılçam ağaçlarından oluştuğu için bu bal çeşidi üretilmeye başlanmıştır.  

Basra böcekleri besin ihtiyaçlarını karşılamak için çam ağacının öz suyunu emerler. Basra böcekleri besin ihtiyaçlarını karşıladıkları çam ağacına bir salgı bırakırlar.

Kızılçam ağaçlarından beslenen Basra böcekleri beslenebilmek için ağaca pamuksu bir yapı oluştururlar. Pamuksu bir hale gelen ağaçtaki bu yapı yapışkandır. Yapışkan olmasını sağlayan etken ise Basra böceklerinin salgılamış olduğu enzimlerden kaynaklanır. 

 

Bırakmış oldukları bu salgı protein, mineral ve enzim açısından oldukça kalitelidir. Basra böceklerinin bırakmış olduğu bu öz suyu sayesinde üretilen ballara, salgı balı da denmektedir. Arılar ise bırakılan bu salgıları kovana taşıyarak bala dönüştürürler.

Bu ballar fiziksel olarak süzme hale getirilir. Çam ballarında dikkat çeken bir diğer özellik ise balın herhangi bir pastörizasyon ya da ısıl işlemden geçmeden doğal hali ile tüketicinin sofrasına taşınmasıdır. 

Çam balları çiçek ballarına göre daha az şekerlidir. Sindirimi kolay olan bu bal, kokusu ve tadı ile daha cezbedici bir hal almıştır. Çam balı alırken sağlık bakanlığı onaylı olan ballar tercih edilmelidir.

Çam balı fiyatları değişkenlik göstermektedir. Kalite ve güvenilirlik söz konusu olduğunda en uygun fiyat ile çam balına sahip olabilirsiniz

Çam Balının faydaları nelerdir?

Çam balının faydalarını anlayabilmek için öncelikle besin değerinin ne kadar yüksek olduğuna anlamak gerekir. Çam balı, çiçek ballarından farklı olarak daha az tatlıdır. Bal tüketimini fazla kaçırdığınız zaman sindirime sorun çekebilirsiniz.

Çam balı ise sindirim sisteminizi rahatlatarak hazımsızlık sorununu ortadan kaldırır. Uzun bir yolculuğu olan çam balının bitki öz suyundan üretilmesi  hem koku hem de tat itibariyle farklı bir lezzet karışımı sunmaktadır. 

 

Çam balı, kıvamı bozulmadan uzun bir süre boyunca saklanabilmektedir. Koyu kahverengi bir renge sahip olan bu bal içerisinde çam kokusu taşıdığı için aromatik bir tat vermektedir. Uygun miktarlarda kullanıldığı zaman solunum yollarına ve sindirim sistemindeki rahatsızlıklara iyi gelmektedir.

Salgı balı, çiçek balına göre içerisinde daha fazla antioksidan etki barındırır. Vücutta meydana gelen demir eksikliği ya da mineral eksikliklerini de gidermektedir.

Bir buçuk yaşından büyük çocuklarda kullanılan bu bal gelişimi destekleyici özelliğe sahiptir. Vücudu dinç tutan bu bal aynı zamanda kilo verme içinde kullanılabilir. Aç karnına ılık su ile 1 tatlı kaşığı bal karıştırılıp tüketildiği zaman kilo vermeye başlarsınız. 

 

Saçları besleyen bu bal, yüksek tansiyon hastaları tarafından da kullanılabilir. Hazımsızlık rahatsızlığı olanların kullandığı salgı balı, bağışıklık sistemini de güçlendirmektedir. Ülkemizde yaygın olan kızılçam ağaçları sayesinde çam balının üretim merkezi Türkiye haline gelmiştir.

Eskiden beri grip olunduğunda ya da vücut halsizliklerinde ballı karışımlar yapılmaktadır. Öksürük ve gribe iyi geldiği gibi besin değeri ile de vücudu zinde tutmaktadır. 

 

Çam balı uzun süre kristalleşmeden saklanabilmektedir. Amino asit ve enzim açısından zengin bir bal olan çam balı aynı zamanda yumuşak bir tada sahiptir. Çam balında düşük miktarda glikoz ve fruktoz vardır.

Gün içerisinde vücudun ihtiyacı olan potasyum, protein, sodyum, demir ve su ihtiyacını karşılamaktadır.  Kansızlığa iyi gelen salgı balı, romatizma hastaları tarafından da kullanıldığında faydası görülmektedir. 

Çam Balı ne zaman ve ne nasıl tüketilmelidir?

Dünyada çam balı üretiminde lider konumunda olan Türkiye %90'dan fazla çam balı üreterek bu aromatik lezzeti sofralara taşımaktadır. Ülkemizde özellikle Muğla ve Akdeniz kıyılarında yetişmekte olan kızılçamlardan beslenen Basra böcekleri sayesinde üretilen bu bal, kahvaltılarda tüketildiği gibi öğünlerin içerisine de karıştırabilirsiniz. 

Güvenilir bir kaynaktan çam balı aldığınız zaman ölçülü miktarlarda tüketmeye özen göstermelisiniz. Çam balı yalnızca kahvaltılarda tüketilmez. Bilindiği üzere içermiş olduğu besin değerleri ile faydaları saymakla bitmeyen çam balı, cilt lekeleri ve cilt bakımında da kullanılmaktadır. Çam balı gün içerisinde bir tatlı kaşığı tüketilmelidir. Bunun yanı sıra hasta hissettiğinizde süte, zencefile karıştırarak da tüketebilirsiniz. 

Çam Balı ne kadar tüketilmelidir?

Çam balı faydalarını saymakla bitmez ancak her şeyde olduğu gibi balda da fazla tüketim zararlı olabilmektedir. Sofralarımızı şenlendiren bal, kahvaltıların vazgeçilmezi haline gelmiştir.

Kaliteli çam balı denildiğinde akla gelen Seğmen çam balı, gün içerisinde yetişkin bir birey tarafından 6 ila 10 tatlı kaşığı tüketilmelidir. Çocuklara bal verilmesinde dikkat edilmesi gerekilen hususlar vardır. 

Uzmanlar yapmış oldukları açıklamalarda 0-12 ay yani 1 yaşından küçük çocukların bal tüketmemesi gerektiğini açıklamışlardır. Çocukların bala alerjisi olabildiği gibi aynı zamanda zehirlenmeye de neden olabilir.

Bu nedenle çocuklarda bal tüketimi, 1.5 yaşında başlamalıdır. Sağlıklı bir yaşam için tüketilmesi gerekilen bu bal çocuklarda gün içerisinde kiloya göre hesaplanarak verilmelidir. Tavsiye edilen tüketim miktarı 1kg-1gr orantısına göre hesaplanmaktadır. 

Size nasıl yardımcı olabiliriz?
Yükleniyor...