Arıcılar tarafından Pepoli ve arı zamkı olarak adlandırılan propolis doğal bir arı ürünüdür. Propolis, iğne yapraklı ağaçların gövde, yaprak ve tomurcuklarından arıların topladıkları reçineler ile arıların ağzından salgılanan enzimlerin birleşiminden meydana gelir. Kendine özgü kokusu ile bilinen propolisin kalitesi, kokusu, rengi ve tadındaki farkları etkileyen faktörler arasında coğrafi bölge, iklim koşulları, mevsimsel özellikler, toplanma zamanı ve bitkinin türü yer alır. Kahverengi, yeşil, kırmızı ve sarı renklerde görülebilir. Sıcak havada yapışkan olan propolis soğuk ortamda daha sert bir hal alır. Kovanların güvenliğini korumak amacıyla arıların kullandıkları propolis Yunanca’da pro (giriş) ve polis (şehir) anlamına gelmektedir. Tarihte birçok hastalığın tedavisinde de kullanılan propolis içerdiği zengin besin öğeleri ile sağlık açısından oldukça faydalı bir reçine türüdür.
İçeriğinde B, C ve E vitaminleri, kalsiyum, potasyum, magnezyum, çinko, demir, bakır ve sodyum mineralleri, bitkisel balsam, balmumu, reçine, polen, esansiyel yağlar, amino asitler, hidrokarbon, ketonlar, aldehitler ve alifatik asit gibi bileşenler bulunur. Bağışıklık sistemini güçlendirici etkiye sahip olan propolis ağaçlardan elde edilen reçine ile arının salgıladığı enzimin bir araya gelmesiyle meydana gelir. Propolis arılar tarafından farklı şekillerde kullanılmaktadır. Başlıca kullanım alanları şunlardır:
Tarihte tıbbi açıdan önemli bir yere sahip olan propolis birçok farklı hastalığın tedavisinde kullanılmıştır. Eski uygarlıklar propolisi enfeksiyon, cilt sorunları ve virüslerin neden olduğu hastalıkların geçmesinde kullanmıştır. Yapılan araştırmalar sonucunda propolis 300’den fazla içerdiği besin öğesi sayesinde insan sağlığı açısından oldukça faydalı bir besin olduğu kanıtlanmıştır. Propolis antioksidan bakımından zengin olduğu için bağışıklığı güçlendirici etkiye sahiptir. Düzenli tüketildiğinde özellikle kış ya da bahar aylarında görülen grip, nezle ve soğuk algınlığına yakalanma riskini azaltır. Virüs ve bakterilere karşı savaşır. Uçuk oluşumunda etkili olan Herpes virüsünü önler. İçeriğinde bulunan antibakteriyel, antifungal ve antienflamatuarlar yaraların hızla kapanmasını ve yanık bölgenin daha kolay iyileşmesini sağlar.
Zengin besin öğesi sayesinde vücudu her yönden güçlendiren propolis sağlıklı yaşam için en etkili besinler arasında yer alır. Propolisin faydaları şu şekildedir:
Propolisin içeriğinde bulunan balmumu insan vücudu tarafından sindirilemez. Bu nedenle kovanlardan propolis hasadı yapıldıktan sonra balmumu, larva kalıntıları ve çiçek özlerinin birbirinden ayrıştırılması için farklı işlemler yapılır. Eylül ve Ekim aylarında propolis hasadı yapıldıktan sonra farklı şekillerde ayrıştırma işlemi yapılarak kullanıma hazır hale getirilir. Su, bitkisel yağ, glikol, gliserin, etanol ve proplien glikol gibi çözücüler yardımı ile propolis ayrıştırma işlemi gerçekleşir. Su bazlı propolis ve alkol bazlı propalis olmak üzere iki farklı türü mevcuttur. Su bazlı propolis su, meyve suyu ve süt gibi besinler yardımı ile çözünürken alkol bazlı propolis türü etabol ve proplien glikol maddeleri yardımcı ile ayrıştırılır. Tablet, kapsül, damla, krem, toz, şurup ve sprey olmak üzere propolis birçok formda bulunmaktadır. Hangi hastalığın tedavisinde kullanılacağı göz önünde bulundurularak en uygun formlardaki propolis türü tercih edilmelidir.
Propolis Formlarına Göre Kullanım Şekilleri;
Propolis 4 yaşından büyük çocuklar ve yetişkinlerin kullanımı için uygundur. Çocuklarda su bazlı olan türleri tercih edilmelidir. Genellikle aç karnına tüketilmesi önerilir. Çocukların tüketebileceği günlük doz miktarı 1 tatlı kaşığıdır. Süt, meyve suyu, ekmek, yoğurt, pekmez ya da bal ile karıştırılarak tüketilebilir. Yetişkinler için günlük ideal tüketim dozu kişinin kilosuna bağlı olarak değişir. 60 kilo olan bir kişi günde 84 mg kadar propolis tüketebilir. Yoğun tempoda çalışan kişiler ya da sporcular için bu doz arttırılabilir. Uzun süre ve yüksek doz propolis kullanımı alerjen etkilerin ortaya çıkmasına yol açabilir. Herhangi bir yan etkisi olmayan propolis kullanımı bazı kişiler için sakıncalı olabilir.
Apiseg Propolis Su Bazlı 20g, Seğmen gıda laboratuvarlarında analizleri yapılarak üretilen su bazlı apiseg propolis’tir.
Apiseg Propolis Alkol Bazlı 20g, Seğmen gıda laboratuvarlarında analizleri yapılarak üretilen alkol bazlı apiseg propolis’tir.
Antioksidan özelliğe sahip bileşikleri doğal olarak içeren; arıların bitkilerin yaprak, sap ve tomurcuklarından topladığı sıvı bir madde olan apiseg propolis alkol bazlı ve damla formundadır.
Bu sayfaki bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgilere ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.