İlk Siparişine Özel %10 İndirim!

Propolis Nedir? Faydaları Nelerdir? Nasıl ve Kimler Tarafından Tüketilir?

 

Propolis

Arıcılar tarafından Pepoli ve arı zamkı olarak adlandırılan propolis doğal bir arı ürünüdür. Propolis, iğne yapraklı ağaçların gövde, yaprak ve tomurcuklarından arıların topladıkları reçineler ile arıların ağzından salgılanan enzimlerin birleşiminden meydana gelir. Kendine özgü kokusu ile bilinen propolisin kalitesi, kokusu, rengi ve tadındaki farkları etkileyen faktörler arasında coğrafi bölge, iklim koşulları, mevsimsel özellikler, toplanma zamanı ve bitkinin türü yer alır. Kahverengi, yeşil, kırmızı ve sarı renklerde görülebilir. Sıcak havada yapışkan olan propolis soğuk ortamda daha sert bir hal alır. Kovanların güvenliğini korumak amacıyla arıların kullandıkları propolis Yunanca’da pro (giriş) ve polis (şehir) anlamına gelmektedir. Tarihte birçok hastalığın tedavisinde de kullanılan propolis içerdiği zengin besin öğeleri ile sağlık açısından oldukça faydalı bir reçine türüdür.

Propolis Nedir?

İçeriğinde B, C ve E vitaminleri, kalsiyum, potasyum, magnezyum, çinko, demir, bakır ve sodyum mineralleri, bitkisel balsam, balmumu, reçine, polen, esansiyel yağlar, amino asitler, hidrokarbon, ketonlar, aldehitler ve alifatik asit gibi bileşenler bulunur. Bağışıklık sistemini güçlendirici etkiye sahip olan propolis ağaçlardan elde edilen reçine ile arının salgıladığı enzimin bir araya gelmesiyle meydana gelir. Propolis arılar tarafından farklı şekillerde kullanılmaktadır. Başlıca kullanım alanları şunlardır:

  1. Arı peteklerinin hijyenini sağlamak
  2. Arı kovanına böcek ve hayvanların girişini önleyerek güvenliğini sağlamak
  3. Kovanların bakteri ve mantar enfeksiyonlarına karşı korunmasında etkili
  4. Arı bal peteklerini güçlendirmek ve çatlakları onarmak
  5. Bal arılarının hastalıklara karşı korunması
  6. Kovan duvarlarının sağlamlaştırılması
  7. Kışın soğuk havadan etkilenmemek için kovan giriş kapılarının daraltılması
  8. Kovanların içinde ölen arıların kokmaması için arıların mumyalanması önemlidir

Propolisin Faydaları Nelerdir?

Tarihte tıbbi açıdan önemli bir yere sahip olan propolis birçok farklı hastalığın tedavisinde kullanılmıştır. Eski uygarlıklar propolisi enfeksiyon, cilt sorunları ve virüslerin neden olduğu hastalıkların geçmesinde kullanmıştır. Yapılan araştırmalar sonucunda propolis 300’den fazla içerdiği besin öğesi sayesinde insan sağlığı açısından oldukça faydalı bir besin olduğu kanıtlanmıştır. Propolis antioksidan bakımından zengin olduğu için bağışıklığı güçlendirici etkiye sahiptir. Düzenli tüketildiğinde özellikle kış ya da bahar aylarında görülen grip, nezle ve soğuk algınlığına yakalanma riskini azaltır. Virüs ve bakterilere karşı savaşır. Uçuk oluşumunda etkili olan Herpes virüsünü önler. İçeriğinde bulunan antibakteriyel, antifungal ve antienflamatuarlar yaraların hızla kapanmasını ve yanık bölgenin daha kolay iyileşmesini sağlar.

Zengin besin öğesi sayesinde vücudu her yönden güçlendiren propolis sağlıklı yaşam için en etkili besinler arasında yer alır. Propolisin faydaları şu şekildedir:

  1. Antimikrobiyal özelliği sayesinde astım, bronşit, zatürre, larenjit, farenjit, bademcik iltihabı gibi üst solunum yolunu etkileyen hastaların tedavisinde etkili olur.
  2. Karaciğerlerin ağır metal ve toksinlerden arınmasını sağlar.
  3. Ülseratif kolit, mide ülseri, inflamatuar bağırsak hastalığı, gastrit hastalarının şikayetlerini azaltır.
  4. Kan şekerini dengelediğinden diyabet hastaları rahatlıkla kullanabilir.
  5. Ağızdaki bakterileri azaltarak, ağız içi yaralarını, diş eti kanamalarını ve diş çürüklerinin oluşumunu önler.
  6. Uykusuzluk, aşırı uyuma gibi uyku problemlerinin tedavisinde etkilidir.
  7. Kas gevşetici özelliğe sahiptir.
  8. Fenolik asit miktarı fazla olduğundan güçlü bir antioksidan özelliği taşır. Bu nedenle cilt yaraları, yanık, güneş yanığı, siğil, egzama, sedef hastalığı gibi birçok cilt hastalıklarının tedavisinde oldukça etkilidir.
  9. Sivilce ve akne sorunlarını ortadan kaldırır, gözenekleri sıkılaştırır ve kırışıklıkları azaltarak daha genç bir cilde sahip olmanızı sağlar.

Propolis Nasıl Kullanılır?

Propolisin içeriğinde bulunan balmumu insan vücudu tarafından sindirilemez. Bu nedenle kovanlardan propolis hasadı yapıldıktan sonra balmumu, larva kalıntıları ve çiçek özlerinin birbirinden ayrıştırılması için farklı işlemler yapılır. Eylül ve Ekim aylarında propolis hasadı yapıldıktan sonra farklı şekillerde ayrıştırma işlemi yapılarak kullanıma hazır hale getirilir. Su, bitkisel yağ, glikol, gliserin, etanol ve proplien glikol gibi çözücüler yardımı ile propolis ayrıştırma işlemi gerçekleşir. Su bazlı propolis ve alkol bazlı propalis olmak üzere iki farklı türü mevcuttur. Su bazlı propolis su, meyve suyu ve süt gibi besinler yardımı ile çözünürken alkol bazlı propolis türü etabol ve proplien glikol maddeleri yardımcı ile ayrıştırılır. Tablet, kapsül, damla, krem, toz, şurup ve sprey olmak üzere propolis birçok formda bulunmaktadır. Hangi hastalığın tedavisinde kullanılacağı göz önünde bulundurularak en uygun formlardaki propolis türü tercih edilmelidir.

Propolis Formlarına Göre Kullanım Şekilleri;

  • Öksürük, ağız içi yara, diş eti kanamaları, boğaz ağrısı şikayetleri için sprey ve gargara
  • Cilt yaraları, kızarıklık, kaşıntı, güneş yanığı, derin yara ve su toplaması durumları için krem
  • Grip, nezle, enfeksiyon, iltihaplanma, mide rahatsızlıkları için kapsül ve tablet formları
  • Üst solunum yolu hastalıkları için damla formları kullanılır.
  • Çocuklar için şurup şeklinde olan türleri uygundur.
  • Diş çürükleri için propolis içeren diş macunları tercih edilebilir.

Propolis Nasıl Tüketilir?

Propolis 4 yaşından büyük çocuklar ve yetişkinlerin kullanımı için uygundur. Çocuklarda su bazlı olan türleri tercih edilmelidir. Genellikle aç karnına tüketilmesi önerilir. Çocukların tüketebileceği günlük doz miktarı 1 tatlı kaşığıdır. Süt, meyve suyu, ekmek, yoğurt, pekmez ya da bal ile karıştırılarak tüketilebilir. Yetişkinler için günlük ideal tüketim dozu kişinin kilosuna bağlı olarak değişir. 60 kilo olan bir kişi günde 84 mg kadar propolis tüketebilir. Yoğun tempoda çalışan kişiler ya da sporcular için bu doz arttırılabilir. Uzun süre ve yüksek doz propolis kullanımı alerjen etkilerin ortaya çıkmasına yol açabilir. Herhangi bir yan etkisi olmayan propolis kullanımı bazı kişiler için sakıncalı olabilir.

 

Apiseg Propolis Su Bazlı 20gSeğmen gıda laboratuvarlarında analizleri yapılarak üretilen su bazlı apiseg propolis’tir.

Apiseg Propolis Alkol Bazlı 20gSeğmen gıda laboratuvarlarında analizleri yapılarak üretilen alkol bazlı apiseg propolis’tir.

 

Antioksidan özelliğe sahip bileşikleri doğal olarak içeren; arıların bitkilerin yaprak, sap ve tomurcuklarından topladığı sıvı bir madde olan apiseg propolis alkol bazlı ve damla formundadır.

 

Kimler Propolis tüketmemeli;

  1. Propolis kanın pıhtılaşmasını yavaşlattığı gözlemlenmiştir. Bu nedenle kan pıhtılaşması sorunu olan ve yeni ameliyat olmuş kişilerin kullanımı için uygun görülmemektedir.
  2. Propolis ile eşdeğer özelliklere sahip ilaç veya bitkisel ürün kullananlar
  3. Hamilelik ve emzirme dönemindekiler
  4. 4 yaşından küçük çocuklar
  5. Astım hastaları
  6. Alerjik hassasiyeti olanlar
  7. Alkol ile birlikte tüketimi bulantı, mide yanması, zehirlenme ve kusma gibi şikayetlere yol açabileceğinden alkol kullanan kişilerin propolis kullanmaması gereklidir.

Bu sayfaki bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgilere ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.

Size nasıl yardımcı olabiliriz?
ÜYE OL İLK SİPARİŞİNE ÖZEL %10 İNDİRİM KAZAN
Yükleniyor...